Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Trygg vård för Lidingös äldre – bryt den ofrivilliga ensamheten

måndag 27 augusti 2018 10:46

Tisdag 28 augusti klockan 11-13 möter Anna Starbrink, liberalt landstingsråd och Lidingöliberalernas Amelie Tarschys Ingre lidingöbor i Lidingö centrum. I fokus står trygg vård, social gemenskap och frihet att bestämma över sitt liv och sin vardag, för Lidingös äldre.

15-20 vårdkontakter är inget ovanligt för äldre människor med stora vårdbehov, på Lidingö liksom i andra delar av länet och landet. Ofta behöver man hjälp från olika delar av vården och den kommunala omsorgen. Men samordningen – den ska inte de äldre och deras anhöriga behöva sköta! Liberalerna föreslår sammanhållen vård och fast husläkare.

Trots många vårdkontakter kan många äldre känna sig ensamma. Även den som är fysiskt frisk kan ha förlorat familj och vänner och uppleva ofrivillig ensamhet. Social isolering är dåligt både för den fysiska och den psykiska hälsan. Liberalerna vill bryta den ofrivilliga ensamheten. Därför driver Liberalerna på Lidingö att det ska vara möjligt att få en servicelägenhet om man fyllt 80 år.

Här är några av Liberalernas förslag, gemensamt för Lidingö och landstinget:
- Sammanhållen vård för äldre. Lidingö kommuns hemtjänst och omsorg ska samlas med landstingets äldresjukvård. Den äldre och dennes anhöriga ska själv kunna välja vårdgivare som man har förtroende för och få ett samlat erbjudande – vård utan glapp.
- Erbjud alla en fast husläkare – som man får välja själv. Viktigast för äldre och andra med långvarig sjukdom.

Liberalerna har också flera förslag för att bryta den ofrivilliga ensamheten. Här är några:
- Stärk civilsamhället – viktigt kunna vara föreningsaktiv, viktigt med volontärinsatser för sociala aktiviteter.
- Digitala kontakter – för den som kanske inte kan röra sig så lätt, och kanske eller har familj och släkt långt bort, är möjligheten till digitala kontakter och sociala medier viktiga. Alla vill och kan inte använda sig av digital kommunikation, men de som vill och kan ska kunna få hjälp göra det – även om man är äldre och i behov av vård och omsorg.
- Bygg bättre. Fler trygghetsboenden. På Lidingö vill Liberalerna bygga ett nytt trygghetsboende i centrum – Freja. Mötesplatsen Tor ska förstås finnas kvar, för social gemenskap.
- Bättre stadsplanering. Trygga och trivsamma stadsrum, bra belysning, synliga poliser och ordningsvakter – men även tillgång till bänkar och toaletter. Det är sådant som gör att fler vågar röra sig ute.

Alla människor ska vara trygga, ha möjlighet att bestämma över sina liv, och ha möjlighet till social gemenskap. Oavsett ålder. Det är frihet.

Amelie Tarschys Ingre (L) oppositionsråd Lidingö och landstingsledamot
Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Dela Trygg vård för Lidingös äldre – bryt den ofrivilliga ensamheten

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google