Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

L: Trygghetsvakter i väntan på fler poliser

onsdag 29 augusti 2018 23:40

"Målet ska vara att polisen finns på plats innan något händer. Därför behövs det fler poliser, som kan arbeta brottsförebyggande. Satsar man rejält på det brottsförebyggande arbetet frigörs ännu fler poliser som i dag arbetar med ingripanden och utredningar."

Martin Melin, Liberal riksdagskandidat, talade i Ansgarskyrkan. Foto: Amelie Tarschys IngreMartin Melin, Liberal riksdagskandidat, talade i Ansgarskyrkan. Foto: Amelie Tarschys Ingre

Det sade polisen Martin Melin när han besökte Lidingö på tisdagskvällen och talade om ”Tryggheten i vardagen”. Martin Melin har 28 år i yrket och kandiderar nu till riksdagen för Liberalerna. Dessförinnan höll han en mycket välbesökt självförsvarskurs för yngre kvinnor.

Martin Melin höll först en självförsvarskurs för yngre kvinnor. Foto: Amelie Tarschys IngreMartin Melin höll först en självförsvarskurs för yngre kvinnor. Foto: Amelie Tarschys Ingre

Han drog paralleller med New York och USA. Där fick man ner brottsligheten genom att anställa fler poliser, ha nolltolerans mot brott och ingripa mot allt. Martin Melin menade också att i väntan på fler poliser är trygghetsvakter, anställda av kommunen, ett mycket gott alternativ.

– De är visserligen inte beväpnade och de får inte exempelvis stoppa bilar, men de är ögon, de kan störa, fota och de kan ringa polisen.

För att få fler att söka till polisyrket och fler att stanna kvar anser Martin Melin att lönerna måste höjas och arbetsmiljön förbättras. Polisernas löneutveckling har varit usel, menade han. Och bristen på poliser gör att de som är kvar måste jobba fler nätter, fler helger och mer övertid.

I sitt anförande pekade han också på vikten av grannsamverkan – att flytta en soptunna, låna varandras garageuppfarter och hjälpas åt att klippa gräs när någon är bortrest. Likaså underströk han att man inte ska dra sig för att ringa polisen om man oroar sig över något. 112 om det är akut och annars 114 14.

Han avslutade med att konstatera att, trots många villa- och lägenhetsinbrott, är Lidingö en väldigt trygg ö.
– Och ni är lyckligt lottade för ni har en fantastisk kommunpolis Fredrik Wallén!

Text: Lena Hallerby (L)

Dela L: Trygghetsvakter i väntan på fler poliser

Kommentarer

Oliver Meyner 2018-09-03 09:58

Birgitta, Martin har som sagt jobbat i 28 år så förhoppningsvis kan han termerna ordentligt- han har tom i kommentar här upprepat begreppet "trygghetsvakter".
Ordningsvakter är, som Martin vet, personer med myndighetsutövning och har polisen som förman.
Trygghetsvakt, säkerhetsvakt och andra hittepå-begrepp som florerar kan egentligen vara vad som helst.
Oftast väktare, men kan likväl vara pensionärer i reflexväst.
Så oroa dig inte över dina pengar.
Martin, all respekt till dig för ditt jobb och andra engagemang,men nu tror jag att det är politikern i dig som talar och inte polisen!
Alliansen har i flera år verkat för att speciellt ordningsvakter ska få mer verktyg för att tex avvisa tiggare i köpcentrum osv, och pumpa in OV i gigantiska LOV3 över hela Sverige särskilt i storstäderna.
Nu har man lyckats i Stockholm.
Inte nog med att vi uppfattas ska lösa polisens huvudvärk (då enligt mig är varje nytt LOV3 ett misslyckande av samhället då det innebär att polisen inte förmår att hålla ordningen till den grad som förväntas) vi ska dessutom göra det utan ordentliga verktyg.
Vi är dessutom anställda av privata aktörer vilket indirekt innebär att vi i stor grad privatiserar ordningsmakten.
Klä gubbar i reflexväst eller allra helst i nåt neutralt civilt så de ej kan förväxlas med uniform, kalla dem sedan allt utom något med "vakt" i namnet.
Vill ni ha folk som kan spana, störa och rapportera in till polisen så behövs inga titlar eller uniformer.
Ni försätter dem i onödiga risker som kan sluta illa.
På andra order går ju Lugna gatan osv, men sånt kanske man inte vill ha till Lidingö..?
Samverka med lokala förmågor.
Jag är själv Nattvandrare sedan många år tillbaka och har hjälpt polisen åtskilliga gånger på det sättet de kvällar som jag inte har haft uniform.
Full fokus borde vara att få till fler poliser.
Återupprätta Beredskapspolisen igen vilka lades ned av Alliansen för ett antal år sedan.
Hellre dessa än någon form av hittepå-vakter eller OV.

Birgitta Olsen 2018-09-02 10:33

Tack för info Martin. Det har varit många tidningsreportage efter du vann Robinson att du inte längre arbetade som polis, men då var det fel.
Gällande ordningsvakter så räcker det med den Robin Hood skatt som jag redan betalar. Lidingö ska inte finansiera andra kommuners poliser genom att anställa egen civil personal. Att GD över polismyndigheten inte klarar av att fördela resurserna på mer rättvist sätt ska inte lidingöborna lida för. Vi har ett omklädningsrum. Hur många kommuner i landet har endast ett omklädningsrum för poliser som arbetar i kommunen bredvid?

Martin Melin 2018-09-01 21:58

Birgitta, jag jobbade senast förra veckan. Jag har jobbat oavbrutet sedan januari 1991, det blir snart 28 år.
Min vision och det jag jobbar för, är att det skall finnas poliser på Lidingö, som har Lidingö som arbetsområde och inte behöver åka och fara runt i länet för att det fattas folk.
Trygghetsvakter skall finnas fram till att det finns poliser som kan ta över. Alternativet är inget alls fram till poliserna kan komma.

Anders Bergstedt 2018-08-30 15:24

Om du jämför vad Fredrik Wallén torgför i Lidingömedia med det som jag skriver, inser du att han bara är en lysande PR-maskin. Polisledningen är bara intresserad av att torgföra det som visar en positiv bild av polisverksamheten och inte hela bilden- som visar något helt annat. Senast gäller det 42-åringen !

Det har inneburit att polisledningen tar Wallén i anspråk för allehanda informationer som gäller hela Stockholm. Dessutom är han politiker och har även politiskt uppdrag att utreda bedrägerihärvan mot Färdtjänsten!

Då det gäller Martin Melin så är mitt intryck att han gett upp och fått nog av den yttre polisverksamheten. Därför engagerar han sig för att ta steget helt över till politiken fastän han inser hopplösheten.

Birgitta Olsen 2018-08-30 11:21

När arbetade han senast som polis? Lidingö har lika mycket rätt som övriga kommuner att ha poliser. Ska vi både betala för poliser och privata väktare? Ännu mera Robin Hood skatt. Den extra resurs utöver poliser bör vara bättre stöd till grannsamverkan och stöd att starta FRG på ön.

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google