Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

V: Vi jobbar för jämställdhet på alla nivåer

onsdag 5 september 2018 00:01

Snart är det dags att gå och rösta. En röst på Vänsterpartiet är en feministisk röst för jämställdhet och alla människors lika värde. Vi som skriver under den här debattartikeln har spenderat våra liv, ibland motarbetade av vårt eget parti, med att driva feministiska frågor, i och utanför parlamenten.

Våldet mot kvinnor är en säkerhetspolitisk fråga. I konflikthärdar runt om i världen används sexuellt våld som vapen, i Sverige är straffen för våldtäkt för låga och stödet till brottsoffer måste uppvärderas. På Lidingö finns en kvinnojour, kvinnojouren Kerstin, som behöver mer resurser och en tryggare finansiering för att kunna bedriva sin verksamhet. Här finns också ett civilsamhälle som måste få stöd i att uppmärksamma, diskutera och hantera frågan om mäns våld mot kvinnor. För Lidingö är inte en fredad och skyddad zon från mäns våld mot kvinnor eller hedersrelaterat våld och förtryck. Våld, diskriminering och trakasserier är ett globalt problem. Det såg vi inte minst genom MeToo-rörelsen.

Lönedriskrimineringen av kvinnor är systematisk. Den har skett sedan kvinnor kom in på arbetsmarknaden. Enligt Medlingsinstitutet är löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortfarande motsvarande en timmes arbetstid. Det är inte rimligt i ett modernt och jämställt land.

Trots att brottsligheten på Lidingö inte ökat i någon större omfattning ökar otryggheten. Det går att göra något åt otrygghet. Och då menar vi inte tiggeriförbud, färre flyktingar eller något annat populistiskt förslag. Snarare tror vi att populistiska förslag som målar upp ett “vi" och ett “dem" bidrar till att den upplevda otryggheten ökar. Rasism och främlingsfientlighet växer av otrygghet och bidrar samtidigt till att den fördjupas. Vad vi menar är en feministisk stadsplanering där man tar hänsyn till otrygghet genom att bygga bort den. Det skulle innebära färre tunnlar, bättre belysning, färre buskage nära cykel- och gångvägar. Det är enkelt, men det ger effekt.

Vi vill hjälpas åt att lyfta frågorna om mäns våld, hedersrelaterat våld och förtryck, lönediskriminering, rasism och otrygghet. Vi vill göra det på Lidingö och i Sveriges riksdag. Med er hjälp kan det bli möjligt.

Jonas Lundgren, förstanamn till kommunfullmäktige för Vänsterpartiet på Lidingö
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Dela V: Vi jobbar för jämställdhet på alla nivåer

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google