Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans Vinguide: December månads viner 2017

Månadens tre "ordinarie" viner: A Christmann, Château Bouscassé och Vinfabrikens ÄppelglöggMånadens tre "ordinarie" viner: A Christmann, Château Bouscassé och Vinfabrikens Äppelglögg

Julen närmar sig och på söndag är det första advent. Under december äts olika slags julbord, både hemma och på restaurang. Då är sill i olika former är en av de mest givna komponenterna på bordet. För den som inte vill dricka öl och nubbe till sillarna föreslår här Lidingösidans vinexpert Göran Borgenvik ett vin från Pfalz som alternativ. Den som vill ha en iskall glögg som aperitif får ett tips, liksom de som vill smälla korkarna i luften vid tolvslaget på nyårsaftonen.

A Christmann

Art.nr 5882 A Christmann årgång 2016 och kostar 139 kronor. 100% Riesling druvan och har en alk.halt på 11.5%. Vinet kommer från Tyskland och regionen Pfalz som är ca 80 kilometer lång och ligger väster om Rhen. Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen och Christmann förfogar över 20 hektar, en förstklassig vingård som odlar biodynamiskt. Främst odlar man torra Riesling och Spätburgunder (Pinot Noir). Det här vinet har en sockerhalt som är lite mindre än 3 gram/liter. Musten är i skalkontakt under ca 4 timmar och spontanjäser sedan med sin naturliga jäst. Vinet har en frisk druvig smak med inslag av lime, mineral och citron. Varför har jag plockat med detta vin i december, jo därför det är perfekt till sill. Julen står för dörren och alla dricker inte öl och nubbe till julbordets sillar eller Jansons frestelse, så då är Christmann ett perfekt alternativ. Ni som giller sushi, prova detta, kanske den 29/12 när julmaten börjar göra sitt. Ordinarie sortiment på den ”gröna ön”!

Château Bouscassé

Art.nr 2204 Château Bouscassé årgång 2012 och kostar 149 kronor. 50% Tannat, 26% Cabernet Sauvignon och 24% Cabernet Franc. alk.halten är 14.5%. Bouscassé kommer från sydvästra Frankrike och Madiran. Den stora rödvinsdruvan i Madiran är Tannat som är känd för sin tuffa och tanninrika framtoning. Producenten Alain Brumont är en lokalpatriot som den senaste tiden verkligen lyft fram viner från sydvästra Frankrike. Lagringen sker på jästfällningen i 12-14 månader och har en sockerhalt på 0,48 g/l. Vinet har en mörk röd färg, fruktig doft med toner av mogna körsbär, lakrits, viol och har en lång balanserad eftersmak. Många väljer att äta oxfilé på nyårsafton och då blir det giftermål med detta vin. Till oxfilén skulle jag servera en potatisgratäng med vitlök. Vinet är lagringsbart i femton år och växer med åren, men är givetvis fullt drickbart idag. På Friggavägen 24 på sin ordinarie hylla nr 9 och sektion 6.

Vinfabrikens Äppelglögg

Art.nr 90154 Vinfabrikens Äppelglögg kostar 85 kronor. Min personliga favorit bland alla de 78 olika glöggsorter vi idag kan välja bland. Härlig gul färg med en karaktär av röda äpplen, kanel, kardemumma och vanilj. Alk.halten är på 11% och har en sockerhalt på 161 g/l. Att servera denna glögg med en isbit som aperitif, mums. Eller du som absolut önskar varm glögg, drick den tillsammans med grönmögelost på pepparkaka eller en bit julskinka på tunnbröd. Väntar på att inhandlas av dej på ”vårt” Systembolag!

Pol Roger

Art.nr 7549 Pol Roger. Ett ”riktigt” bubbel från Champagne i Frankrike. 415 kronor för en flaska fylld med glädje. En av mina favoriter bland Champagne, Sir Winston Churchill absoluta favorit. Här blandar man olika årgångar och den andra jäsningen i flaskan sker i en av de djupaste och kallaste källarna i Épernay, sockerhalten ligger på 8g/l, alk.halt på 12%. Druvsammansättningen är Pinot Noir 1/3, Pinot Meunier 1/3 och Chardonnay 1/3. Torr frisk, gröna äpplen, citrus, brödig och rostade nötter där har vi karaktären. Nyårsafton, gästerna kommer, servera som aperitif eller till förrätten som kan bestå av, gratinerad hummer med ost o vitlök, Toast Skagen eller våfflor med gräddfil, gräslök och löjrom. Sektion 36 o hyllplats 3 på bolaget.

Rotari

Art.nr 7567 Rotari, Italiens absoluta flaggskepp i kategorin bubbel, står sig år efter år och det nyårsbubbel du bara måste ha, antingen som aperitif eller till tolvslaget. Kostar 119 kronor för 750 ml, finns också som magnum och kostar då 229 kronor. Magnum för mej, bara nyår en gång per år. Årsmodellen är 2012 och sockerhalten är 6 g/l och alk.halt 12,5%. 90 % Chardonnay och 10 % Pinot Noir, karaktär-underbar, fruktig, gröna äpplen, päron och ljust bröd. Från vinregionen Trentino- Alto Adige i norra Italien och sedan hamnade vinet hos oss på ”ön”.

Nyårsaftonens raketer: Pol Roger och RotariNyårsaftonens raketer: Pol Roger och Rotari

Jag önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google