Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Februari månads viner 2018

Februarivinerna. Fr. v Langenlios, årgång 2016, Periquita, årgång 2015 och Bacalhoa, Moscatel de Setúbal från 2014.Februarivinerna. Fr. v Langenlios, årgång 2016, Periquita, årgång 2015 och Bacalhoa, Moscatel de Setúbal från 2014.

Lidingösidans vinexpert Göran Borgenvik har denna månad valt ut tre goda (!) representanter från Systemets hyllor. Som vanligt finns alla på Friggavägen. Testa gärna Görans mattips till vinerna. Mataffär och vinbutik finns ju vägg i vägg med varandra och finns det bara parkeringsplats så...

Langenlios årgång 2016

Art.nr 2699 Langenlios årgång 2016 och du betalar 119:- för en flaska. Årets vita vin! Österrike och vinregionen Kampal som en av de mest framgångsrika regionerna i Österrike, i regionen finns 336 vingårdar. Producenten Weingut Jurtschitsch har arbetat ekologiskt sedan 70-talet. Jurtschitsch har idag sju vita viner samt en rosé på den svenska marknaden, alla värda att prova. Här har vi 100 % Grüner Veltliner som också är Österrikes stora vitvinsdruva. Alk.halten är på 12% och sockerhalten är 2 gram/liter. I glaset hittar vi en mycket frisk och fruktig smak med lite aromatiska inslag och härlig toner av persika, krusbär och lime. Vinet har legat på tankar med sin jästfällning. Drick det nu eller så kan det med fördel sparas i 5 år. Varför inte avnjuta detta härliga vin tillsammans med en pasta med scampi, vilök, grädde, vitt vin, parmesan och färsk persilja. Servera vid 7 grader. Finns på Lidingö och kanske du tycker så mycket om det, så att det blir ditt vita vin!

Periquita, från 2015

Art.nr 2574 Periquita från 2015 och priset är 69 kronor. Det här vinet har funnits med länge på bolaget, ända sedan 1979 och har nog inte undgått någon. 13% alk.halt och har dryga 3 gram socker per liter. Producenten José Maria da Fonseca är idag inne på den sjätte generationen och har sitt ursprung i området Setúbal söder om Lissabon. Man producerar 6,5 miljoner liter vin varje år, både rött och vitt. Detta vin har en sammansättning på 48% Castelâo, 37% Trincaderia och 15% Aragones. Vinet är kryddigt med inslag av mörka bär, plommon, lakrits och körsbär. Dags för tacofredag men utan vanliga tacos! Gör en köttfärspaj med klassisk tacokryddning och toppa med några klickar av fet crème fraiche. Servera med en fräsch sallad till. Men innan du lagar maten åk till bolaget på Lidingö, så hittar du vinet på sektion 7 och hyllplats 4.

Bacalhoa, Moscatel de Setúbal

Art.nr 8011 Bacalhoa, Moscatel de Setúbal från 2014, du betalar 109:-. Vi fortsätter med Portugal och ett sött starkvin som också kommer från Setúbal. 17% och en sockerhalt på 146 gram per liter. Bachalhôa Vinos de Porugal är en av de klassiska producenterna i Portugal och producerar årligen cirka 400 000 liter av detta vin, som har en stor intensiv doft av aprikos och torkad frukt. Smaken är söt, fyllig med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser. Varför inte njuta detta vin till en jordgubbspaj. Jordgubbspaj tänker du, är inte det mera till sommaren? Funkar hela året tycker jag! Druvan moscatel de setubál handplockas, druvorna krossas och när vinet jäst till cirka fem procent tillsätts vinsprit till 17-18% och jäsningen avstannar. Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader, sedan lagring på små ekfat i två år. Köps på Lidingö och dricker du inte upp allt vid samma tillfälle så går det utmärkt att ha en öppnad flaska i vinkylen eller kylskåpet under ett halvår. Njut och saude eller tigela, som man säger i Portugal och nu även på Ön.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google