Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Januari månads viner 2018

Januari månads viner: Bennati, Briccotondo och AlambreJanuari månads viner: Bennati, Briccotondo och Alambre

"Januari månad, en månad som har mer kvitton i plånboken är pengar, så denna månad presenteras viner under 100 lappen". Det skriver Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik i sin krönika, som handlar om vin till en fisk- och skaldjursgryta, till köttbullar och potatismos och till Créme caramel.

Bennati

Art.nr 2114 Bennati årgång 2015 och kostar 92 kronor. Vinet kommer från Italien, vinregionen Veneto och området Soave. Druvan heter Garganega och är den stora vitvinsduvan i Soave. Alk.halten är på 12,5% och sockerhalten är 8 g/l. Casa Vinicola Bennatis historia börjarde på slutet av 1800-talet när Antonio Bennati började sälja vin i de kända strålflaskorna, Fiasco. Tycker att detta torra vita vin är allt igenom underbart med sina fruktiga smaker, solmogna persikor, ananas, en mineralton och en stänk av krämig honung. Till detta vin sätter jag tänderna i en fisk- och skaldjursgryta innehållande lax, kräftstjärtar, delikatesspotatis, hummerfond, sugarsnaps, citron och på toppen en dillkvist. Prova och gör det på en ”höft” eller så har du ett recept här som jag av en händelse hittade till dig. https://www.ica.se/recept/enkel-fisk-och- skaldjursgryta-712216/ , du väljer. I detta fall finns vinet i det ordinarie sortimentet på sektion 17 och hyllplats 6 på Lidingö.

Briccotondo

Art.nr 2773 Briccotondo och årgång 2016, kostar 89 riksdaler. Druvan är Barbera och vinet kommer från den anrika vinproducenten Fontanafredda med dess kungliga anor. Barbera är en druva, klassisk sådan från Piemonte i Italien och den har nu också börjat finnas med i viner från USA och Sydafrika. Årgången är 2016 och vinet har funnits tillgängligt för svenska vinkonsumenter sedan 2005. 13,5% är alk.halten och 3 g/l är sockerhalten. En karaktär av hallon, örter, fat och toner av körsbär. Kan lagras 2-3 år. Mat till detta: Köttbullar, potatismos, lingon och ättiksgurka, en perfekt kombo. På Friggavägen 24 hittar du vinet. Maten? Den köper du på ett matställe som du själv väljer!

Alambre

Art.nr 8117 Alambre, årgång 2012 och kostar dej 69 kronor för 375 ml. Druvan Moscatel de Setúbal med årgång 2012 och för er som undrar, 154g/l, 17,5 % alkohol. Nu har vi landat i Portugal och regionen Terras do sado. Sött och gott vin som gör att man redan längtar till julen 2018. Karaktär av apelsin, knäck, aprikos och kanel. Jag skulle avnjuta detta vin tillsamns med desserten Créme caramel. Lidingö, sektion 29 och hylla 14.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google