Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Maj månads viner 2018

Maj månads viner fr.v. det vita Leitz, rosévinet Domaine de Collavery och det röda Noble Vines 667.Maj månads viner fr.v. det vita Leitz, rosévinet Domaine de Collavery och det röda Noble Vines 667.

Maj månads viner, som Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik skriver om idag, har lite inriktning på sommaren, trots att vi ännu inte passerat Valborg. Rosévinet Domaine de Collavery som apéritif eller till sallader får representera den ljusa tid som nu kommer. Som vanligt föreslår Göran Borgenvik endast viner som kan köpas på Lidingö.

Leitz

Art.nr 92046 Leitz och årgång 2016. Äntligen vår och äntligen dags att få njuta av vårens primörer. Här har vi en 100 % Riesling från Tyskland och området Rheingau. Vingården Berg Kaisersteinfels ligger vid den populära turistbyn Rüdesheim och producenten heter Weingut Josef Leitz. Alk. halt på 12,5 % och är toppen idag, men tål att lagras. Vinet har en fruktig doft med inslag av honung, päron och en frisk smak med persika och mineral. Kombinera detta vin med vit sparris med löjromssås, underbart. 289 kronor betalar du för detta vin på Lidingös bolag, värt varenda krona!

Domaine de Collavery

Art.nr 2859 Domaine de Collavery och årgången är 2016. 89 kronor får du betala för detta härliga rosévin och du hittar det vid sektion 11 och hyllplats 1 på Friggavägen. 13,5 % alkohol och har en sockerhalt under 3 gram per liter. Rosé är för mig ett året-runt vin, varför inte byta ett vitt mot en rosé i vintermörkret. De sista åren har rosémarknaden verkligen exploderat, man hittar olika typer av rosé som passar alla smaker. Detta vin kommer från Frankrike och Provence, är ursprungstypiskt för sitt område. Vinet har en härlig ung doft men inslag av vattenmelon, röda vinbär och en smak av hallon och apelsin och har ett mycket friskt avslut. Förhoppningsvis får ni härliga stunder med detta rosévin som apéritif eller till härliga sallader. Druvorna är Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon och Cinsault.

Noble Vines 667

Art.nr 6611 Noble Vines 667 och årgången är 2016. Priset är 109 kronor och har en alkoholhalt på 14,5 % och en sockerhalt på 4 gram per liter. 100 % Pinot Noir och vinet kommer från Kalifornien, USA. Noble Vines är producenten och är näst störst i världen efter Bourgogne, på att odla Pinot Noir. Vinet är ljust blåröd och har en doft och smak av jordgubbar, mörka körsbär och choklad. Finns så klart på Friggavägen, köp, köp, inget lagringsvin utan som gjort för att drickas i sommar. Servera en grillad tonfisk till vinet, tips http://alltommat.se/recept/grillad-tonfisk-med-persikosallad/


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google