Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: November månads viner 2018

Novembervinerna, fr.v. Pasqua Chardonnay Grillo, Piccini Memoro och Ricossa MoscatoNovembervinerna, fr.v. Pasqua Chardonnay Grillo, Piccini Memoro och Ricossa Moscato

November, mörkt och alltför mycket höst på en gång. Vem vill då inte prova ett vin som kan beskrivas "som en riktig fruktbomb"? Frukt som är så nyttigt... Lidingösidans vinexpert Göran Borgenvik har hittat det riktiga "mysvinet" som säkert kan drickas inte bara till fredags-tacon utan även till lördagsmiddagen. Och till efterrättsfrukten har han hittat ett riktigt passande vin som matchar perfekt.

Pasqua Chardonnay Grillo

Art.nr 12438 Pasqua Chardonnay Grillo, för 79 kronor och årgång 2017. Vinet kommer från Italien, Sicilien, har en alk.halt på 13 % och en sockerhalt på 6g/l. Druvorna är Chardonnay 70% och Grillo 30%. 1929 startade bröderna Pasqua vinföretaget i Verona, idag 93 år senare odlar man vin i regionen Apulien och på Sicilien. Vinet har en mycket frisk smak med toner av gula päron, persika, mandeltoner och citrus. Vinet finns på ön och varför inte kombinera vinet med en torskrygg, ett recept finns här,https://folkofolk.se/smorstekt-torskrygg-med-gremolata-och-ortslungad-potatis? utm_campaign=181006vinunder200&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

Piccini Memoro

Art.nr 2392 Piccini Memoro, kostar 95 kronor. Alk.halt på 14% och sockerhalten är på 8g/l. Vinet har en härlig bladning av Primitivo 40%, Montelpulciano 30%, Nero d´avola 20% och Merlot 10%. Piccini ligger i hjärtat av Chianti och historien började 1882. Montepulcianodruvan kommer från Abruzzo, Nero d´Avola hämtas från Sicilien, Merlot kommer från Veneto och från Apulien kommer druvan Primitivo som har torkats, kallas Passito di Primitivo. Det är inte ofta man hittar ett vin med den här druvkombinationen och det är en riktig fruktbomb. Du hittar körsbär, kaffe, choklad och mörka bär i karaktären. Det här är det riktiga fredagsmysvinet som du kan dricka utan mat, passar bra till prat eller en tacobuffé, du väljer. Finns rikligt på Lidingö.

Ricossa Moscato

Art.nr 4325 Ricossa Moscato, priset är 69 kronor och årgången 2017. Sockerhalten är på 71 g/l och alk.halten är på 7 %. Det blev Italien igen, vinregionen Piemonto, 100 % Moscatodruvan. Vinet är sött och inställsamt och har en karaktär av fläder, söta päron, persika och en pärlande ton. Mums till en frukt- eller bärdessert gärna med inslag av choklad eller nötter. När vinet är lika sött som desserten då blir det giftemål! Vinet serveras kallt och finns på Friggavägen.


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google