Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans Vinguide: November månads viner 2017

Novembervinerna Casal di Serra Classico, Gardo & Morris och Delita Recioto della Valpolicella ClassicoNovembervinerna Casal di Serra Classico, Gardo & Morris och Delita Recioto della Valpolicella Classico

När nästan alla löv fallit från träden närmar sig den afton då den feta gåsen hyllas. Den 10 november är det Mårtensafton, ja det står t.o.m. i almanackan numera. Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik har valt ut ett vin från 2014, Gardo & Morris, som väl matchar fågeln. Och som vanligt så finns vinerna på Systemet i Lidingö centrum.

Casal di Serra Classico

Art.nr 12419 Casal di Serra Classico årgång 2016 för 95 kronor. 100% Verdicchio druvan, snarlik Chardonnay om ni frågar mej och procenten är 13. Kommer från Italien och vinregionen Marche med Ancona som ”huvudstad”. Umani Ronchi som är producenten startade sin verksamhet på 1950 talet, sedan 1990 talet har man även vintillverkning i den närliggande regionen Abruzzo. Vad äter vi till detta vin om man nu vill äta? Jag föreslår stekt röding med hollandaisesås och potatismos med palsternacka. Ett vin man alltid ska ha hemma, kylt o klart. På Lidingö sortimentet, japp!

Gardo & Morris

Art.nr 6292 Gardo & Morris årgång 2014 för 111 kronor. Druva Pinot Noir till 100% och en alkoholhalt på 13,5%. Vinet kommer från Marlborough på Nya Zeeland och har en ljusröd färg med en karaktär av fat, hallon och viol och legat 20 månader på franska ekfat. Mårtensafton den 10 november, varför inte avnjuta denna Pinot Noir till gåsen? Gillar du inte den feta fågeln, så går det precis lika bra med kyckling, men servera inte vinet för varmt, 16 grader blir bra. Finns på Friggavägen!

Delita Recioto della Valpolicella Classico

Art.nr 5329 Delita Recioto della Valpolicella Classico årgång 2016 och kostar 100 kronor för 375 ml. Vinet kommer från vinregionen Venetien i nordöstra Italien och producent är Luigi Righetti. Luigis gör givetvis Amarone men också andra röda viner samt vitt och rosé. Alkoholhalten är på 12,5% och innehåller druvorna Corvina 70%, Rondinella 20%, Molinara 5% och övriga 5%. De klasar som används växer högst upp på vinstocken och druvorna plockas och torkar sedan fram till februari-mars. Vinet är sött med inslag av torkad frukt, russin, blåbär, choklad och vanilj, har en sockerhalt på 80 g/l. Njut detta vin till en chokladdessert, hårdost eller bara som det är! Mycket lagringsbart under rätt förhållanden. Ordinarie sortimentet på Lidingö? Yes.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google