Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 december 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans Vinguide: September månads viner 2017

Rosévinet Les Lauzeraies Tavel, rödvinet Selvarossa och det söta vinet Calvet Réserve du Ciron Sauternes är Vinguidens septemberviner.Rosévinet Les Lauzeraies Tavel, rödvinet Selvarossa och det söta vinet Calvet Réserve du Ciron Sauternes är Vinguidens septemberviner.

TRE NJUTNINGAR. Sommaren går in i sitt sista skede men solen är fortfarande upp rätt länge. Göran Borgenvik, som skriver Lidingösidans Vinguide, har därför valt ut några viner som passar bra att njuta av i solnedgången. Ett prisbelönt rosévin, ett rött pratvin och ett Nobelvin. Och alla tre finns på Systembolaget på Lidingö.

Les Lauzeraies Tavel

Art.nr 2724 Les Lauzeraies Tavel för 115 kronor och med druvorna Grenache 84%, Cinsault 32%, Grenache Blanc 4%, Syrah 3%, Clairrette 3%, Mourvédre 3%, Carignan 3% och Bourboulenc 2%. Vem vill inte suga på sommarkaramellen så lääänge det bara går, så varför inte prova detta franska rosévin från byn Tavel i Rhöne. Personligen tycker jag att ett Rosévin är gångbart hela året, gillar man inte vitt så kan rosé vara ett alternativ. Vinet är på 14% och har en karaktär av frisk syra, fräsch fruktighet och inslag av hallon, röda vinbär och persika. Sveriges vinjournalister utsåg vinet till Årets Rosé 2016. Perfekt till en Cesarsallad eller varför inte till den grillade eller stekta abborren med potatis och en gräddigsås med gräslök. Vinet finns i det ordinarie sortimentet på Lidingö. (September 2017)

Selvarossa

Art.nr 32228 Selvarossa för 79 kronor. Två druvsorter, Negroamaro 90% och Malvasia Nera 10%. Två klassiska druvor från södra Italien och vinregionen Apulien som är klacken på stöveln i Italien. Producent är Cantine due Palme som är ett kooperativ. Alkoholhalten är på 14 % och färgen är tät och mörk röd, en härlig karaktär av sötlakrits, mogna mörka bär, ekfat, choklad och vanilj. Det här vinet kräver egentligen ingen mat utan kan avnjutas med lite prat, annars föreslår jag de klassiska rätterna Carbonara eller Spagetti Bolognese, eller varför inte bara en bit parmigiano! Vill du ha det här vinet i bag in box så är det bara att beställa på bolaget, kostar 249 kronor, annars hittar du flaskan i det ordinarie sortimentet på Lidingö, cincin! (September 2017)

Calvet Réserve du Ciron Sauternes

Art. nr 4029 Calvet Réserve du Ciron Sauternes och kostar 99 kronor för 375 ml. Tre druvor, Sémillion 80%, Sauvignon Blanc 15% och Muscadelle 5%. Vinet kommer från Frankrike, Bourdaeux och Sauternes, producenten är Calvet. I Sautern kan man hitta de allra dyraste söta vinerna som finns i vår vinvärld. Det här vinet är mycket prisvärt och har en härlig söt karaktär med inslag av aprikosmarmelad, honung, apelsin och mandel. Vinet kan absolut lagras i 15 år. Det här vinet kan stoltsera med att ha varit nobelvin 2014. Varför inte avnjuta detta ädelrötavin till grönmögelost eller till äppelpajen med vaniljsås. Vinet finns på systembolaget på Lidingö. (September 2017)

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google