Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 maj 2024 v. 18

Senaste kommentaren - Se fler

Odd Brådhe har bråda dagar i snickeriet

torsdag 20 september 2018 11:42

Odd Brådhe är uppväxt på Lidingö och är idag VD för Lidingös enda specialiserade kökssnickeri - Odd Job. Men vägen dit har inte varit helt rak. Hans pappa köpte en bensinmack i Södertälje och sedan en till i Salemstaden.

- För mig var det självklart att efter skolan börja jobba på macken, säger Odd. Varje dag i femton års tid reste jag från Lidingö till andra sidan stan. Långa resor samt ett brinnande intresse för att snickra gjorde att jag 1990 bestämde mig för att öppna ett mindre snickeri, här på Lidingö.

Detta är den tjugotredje artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Jag fick en massa kunder på Lidingö som var nöjda med mitt jobb och genom en av dem fick jag och min kollega Pelle Rosander möjlighet att köpa en lokal i Stockby Hantverksby, där vi fortfarande är kvar. Här trivs vi och vår personal och vi har idag fortfarande våra flesta kunder på Lidingö men även i Täby, Danderyd, Djursholm och Östermalm. Vi annonserar aldrig och får nya kunder genom ”mun mot mun”.

Pelle Rosander och Odd Brådhe. Foto: Katarina PalmstiernaPelle Rosander och Odd Brådhe. Foto: Katarina Palmstierna

- Idag har vi nischat oss på att bygga platsanpassade kök – ett behov som vi såg fanns, säger Odd. Badrum och förvaring, måttanpassade garderober är andra områden som vi arbetar med. Vi säljer även stenbänkskivor och eftersom vi inte är knutna till något speciellt köksmärke kan vi köpa beslag och inredning från vilka leverantörer var som helst. Ofta från olika leverantörer i Europa.

Ulf. Foto: Katarina PalmstiernaUlf. Foto: Katarina Palmstierna

- Vår framgångsfaktor idag är att vi är duktiga på att bygga kök, vi kan det! Vi har ett ”kreativt snickeri” och stor yrkeserfarenhet och vi har inga direkta konkurrenter på Lidingö. Vi kombinerar mångårig hantverkskunskap med vårt intresse för modern funktion och design. Det bästa av två världar.

- Vår största utmaning är att hitta välutbildad och kunniga snickare. Att bli snickare tar tid och vi tar ofta in unga nyexaminerade snickare och låter dem ”jobba in sig”. De unga är framförallt duktiga på våra datastyrda maskiner. De bästa finsnickarna är oftast pensionärer, de har ett helt liv av yrkeskunskap, erfarenheter och sinne för hur man ska bygga platsanpassade lösningar. Det är dock jättesvårt att hitta dessa personer - de är mycket eftertraktade!

Douglas. Foto: Katarina PalmstiernaDouglas. Foto: Katarina Palmstierna

- För oss är det viktigt att vi är ett bra team och att vi trivs tillsammans och de flesta har varit här länge. Vissa över 20 år. Vi har som policy att alltid bevilja ledighet om någon frågar. Alla ställer upp och hjälper varandra och ingen utnyttjar systemet. Vi har skapat mycket tillit mellan varandra. Vi har också flexibel arbetstid på morgonen och på eftermiddagen.

- Tre av våra anställda bor på Lidingö och de tar bilen hit, men vi har tre som åker kommunalt med tunnelbana och buss.

- Vad gäller Stockby som område är jag mer än nöjd! Vi har en bra bostadsrättförening, sophämtning, snöröjning och ordning och reda. De enda riktigt stora problem vi har är med parkeringsplatser. Det är helt omöjligt att hitta parkering och jag skulle vilja att vi köpte in s.k. ”parkeringslyftar”, dvs man staplar bilarna på höjden, sådana finns i New York, säger Odd, som just varit där.

- Ett annat växande problem med Stockby är att det är brist och en stor efterfrågan på lokaler för småhantverkare. Vi talar om 30-40 kvm som rymmer ett litet kontor, förråd och en till två bilplatser.

- Eftersom jag brinner för småhantverk skulle jag vilja att vi kompletterade Stockby Hantverksby med bland annat en möbellackerare och att alla som sitter här i byn, kompletterar varandra bättre, så vi slipper långa resor för att förädla våra produkter. Exempelvis kunde de större företag som inte driver hantverk kunna flytta utanför byn och fler små hantverksföretag flytta in för att skapa mångfald.

- Det är dock viktigt att de större företagen finns kvar på ön och ger arbetstillfällen. Kanske kan det skapas plats för nya lokaler i Stockbyområdet. Det är en politisk fråga och jag såg på en valaffisch att KD vill utveckla Stockby och det gläder mig, säger Odd.

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

- Mitt företag har ingen relation till Lidingö stad och till våra politiker, förutom att jag gjorde ”ja” och ”nej” skyltarna till den senaste politikerdebatten i Lidingö Centrum (1 september). Men jag tycker att det går alldeles för långsamt med alla beslut här på Lidingö, t.ex. utvecklingen av Lidingö Centrum. Skulle gärna vilja lära mig mer om upphandling – ramavtal för småföretag. Priset borde inte alltid vara avgörande och staden borde tänka mer på miljö och kvalitet.

- Min vision är att försöka driva ett sunt företag, kunna leverera bra produkter, men inte till fantasipriser, och se kundernas glädje när man levererat något riktigt bra kök eller så. Jag tycker det är viktigt att värna om småföretagen. Och jag har en dröm om att återskapa en riktigt genuin hantverksby, som vi och Lidingö kan vara stolta över, avslutar Odd.

Text: Katarina Palmstierna

Fakta:
Företagsnamn: Odd Job
Vem äger bolaget: Odd Brådhe och Pelle Rosander
Hur många anställda: 8 personer
Lokaler: Stockby Hantverksby, Förrådsvägen 2
Omsättning: Cirka 8 miljoner
Hur många kunder: 400-500 kunder

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

Dela Odd Brådhe har bråda dagar i snickeriet

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google