tisdag 13 november 2018 16:13
AKADEMIBOKANDELN. På fredag den 16 november firas att det funnits en bokhandel på Lidingö i 100 år. Det blir författarbesök hela dagen och lite andra saker. Allt passar perfekt in i Lidingös kulturvecka, som just nu pågår. På lördagen är det sista dagen för Akademibokhandelns föreståndare Helena Landberg. Då slutar hon efter fyra och ett halvt år. Under hennes tid har bokhandeln i Lidingö centrum blivit ett vattenhål för många lidingöbor i alla åldrar, liksom för många författare. För här har det under se senaste fyra åren arrangerats författarträffar som lockat många besökare. Och allt har arrangerats av Helena Landberg.
- Jag kom hit sommaren 2014, efter 11 år i Akademibokhandelns stora butik på Mäster Samuelsgatan där jag under flera år var avdelningschef för skönlitteratur och barn. På Lidingö ville jag testa det vi hade i Stockholm, alltså olika författarmöten. Förstod att biblioteket på Lidingö hade flera sådana tidigare men att det inte varit några i bokhandeln. Så mot slutet av året kontaktade jag ett par förlag som gav ut böcker översatta från franska. För jag hade redan då förstått att många bokläsare var intresserade av just dessa böcker. Omkring 50 personer föranmälde sig, jag köpte in stolar och ännu fler böcker av franska författare. Det blev en fantastisk kväll, alla var så begeistrade, och vi serverade vin och ost och jag fick uppmaningen att arrangera flera "möten i affären".
- Fortfarande letade jag efter en kanal för att kunna tala om för lidingöborna att det skulle bli författarmöten i affären. Men en tidigare arbetskamrat som bor på Lidingö sa "På Lidingösidan står allt om vad som händer" (tack för det) och den första författare jag provade med var Louise Hoffsten. Det blev proppfullt i affären. Förlagen blev intresserade när de hörde att det kom många besökare och snart ville även förläggarna vara med, så det har utvecklats till ett samtal mellan författare och förläggare, vilket alla verkar uppskatta.
Vem väljer ut vilka författare som ska komma?
- Det gör jag, till 90 procent. Resten är förslag från förlagen. Jag ser i kataloger vad och vilka som är på gång och försöker få ihop blandade ämnen. Lättast är det med facklitteratur, för även om författaren talar om bokens innehåll måste man ändå läsa i den för att förstå. En roman kan man lätt berätta för mycket om och då kanske man inte vill köpa den. Författarna är bra på att skriva, men förlagen borde lära dem att inte berätta för mycket om innehållet. Det vore bättre med samtal om själva författandet. Och, bäst av allt - inga författare säger nej till att komma, det gäller bara att hitta den rätta dagen.
Vilka är besökarna under författarkvällarna?
- Det är mest kvinnor, men när det handlar om historiska ämnen så kommer även män. När Tomas Bannerhed (författare till "Korparna" som fick Augustpriset) kom var väldigt många män, av någon outgrundlig anledning.
Har sortimentet ändrats under dina fyra år i butiken?
- Ja, exponeringen har blivit tydligare. Det går trender i olika böcker, utgivningen blir annorlunda. Just nu är det mindre facklitteratur, men den trenden vänder. Kommer det finnas inbundna deckare i framtiden? Kanske blir det mer i storpocket istället? För en deckare läser man ju heller aldrig om. Ljudböckerna tar över alltmer. Jag tycker att butiken är perfekt, väldigt bra för det antal kunder vi har. Den har en personlig, varm, lite gammal inredning som gör att flera känner sig hemma här.
- Min efterträdare heter Anders Hulth. Han kommer från Västerås där han varit i 13 år och ordnat många event och även egna boktipsarkvällar. Så jag är glad att dessa författarkvällar fortsätter. Några av de närmaste evenemangen är redan klara i och med att fyra-fem författare är inplanerade under resten av året. Men sedan är det Anders som tar hand om allt.
Vart tar du vägen efter Lidingö centrum?
- Jag blir föreståndare för Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7. Det är en privat bokhandel som inte ingår i någon koncern och startades vid julen 2017. Hela lokalen är byggd för event, med scen och ljudanläggning men också naturligtvis bokhyllor. Tanken är att man ska starta med event, så det blir spännande att hålla i detta. Planerna är att ordna både frukost-, lunch- och kvällssamtal eller varför inte helgträffar. Det är inte så att jag tröttnat på Lidingö, men jag kunde inte säga nej när jag fick frågan.
- Jag tyckte redan när jag kom hit första gången 2014 att Lidingö Centrum var så charmigt, för inomhusgallerior gillar jag inte. Den här sortens centrum tror jag är framtiden. Och därför ville jag testa med lite olika saker i butiken. Efter drygt fyra år kan jag säga att vi har väldigt många stamkunder som är lojala kunder för de vet att ska det finnas en butik här så måste man också handla i den.
Elisabeth Andersson 2018-11-18 12:19
Stefan Killander 2018-11-14 23:50
Siv Bergius 2018-11-14 15:20
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google