Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Mat med gutar

onsdag 30 juli 2014 16:01

Maurice med favoriten, en miniburgare gjord på mald högrev, cheddarost, senapsmajonnäs och rödlöksmarmelad. Foto: Inger Grimlund

Maurice med favoriten, en miniburgare gjord på mald högrev, cheddarost, senapsmajonnäs och rödlöksmarmelad. Foto: Inger Grimlund

Inger Grimlund, som ger Lidingösidans läsare nya matupplevelser, har denna gång tillfälligt förirrat sig till en annan ö. Men det recept som medföljer smakerna från Gotland bygger på ingredienser från skogarna vid Långängen.


Visst är det något visst med Öar!

Eller kanske är det vattnet som drar – i vilket fall som helst söker sig lidingöbor gärna till både västkust och östersjölandskap när det är dags för semester. Efter det att rusningen till Almedalen lugnat ner sig, kan man, utan stress, ta sig till Visby, antingen med båt eller flyg.

Sen gäller det att ha goda vänner som väntar med bil för vidare färd genom det gotländska landskapet – norr eller söder?

I mitt fall var det söder som gällde då mitt barnbarn Nathalie med familj nyligen installerat sig sig i Fidenäs på Sudret.

”Eftersom det finns så mycket att uppleva, behövs en karta”, står det så klokt på Storsudrets ihopvikta karta, och det är ingen överdrift. Konst, närodlat, lammgårdar och trevliga matställen lockar till besök. Närmaste granne är ”Lille Prinsen” med slogan – lätt som en galette!

Här trollar fransmannen Alexandre Emery fram härliga, frasigt tunna och delikata crepes och galettes med smaker som lockar alla! Det måste gå undan i rusningstid och man undrar hänförd – hur orkar han, denne fransman med hopp om att kunna tillfredsställa alla, små som stora pannkaksälskare.

Men det är klart, vi gräddar nästan lika goda ”riktiga” pannkakor på den egna spisen och tar med oss matsäck till badbryggan i Burgsvik där vi doppar våra kroppar (ja, faktiskt, min med) i havet som nu är 22 grader varmt!

Så går bilfärden till Ljugarn en eftermiddag då ett beställt bord väntar i Pighuset vid pensionat Lövängen. Det gäller att vara på plats i rätt tid då hela trädgården fylls upp varje kväll runt fem. Familjer med ungar i lekåldern hittar gärna hit då det finns alla möjlighet till förlustelser, både för mamma, pappa och barn. Gungor och hoppmattor och rutschkanor underhåller ungarna, medan det äldre gardet sakta sköljer ner sina tappasrätter med sval cava. Kan det bli roligare? Alltså: mitt i Ljugarn doftar det Spanien och serveras tapas på tapas – kanske ”el fritto Calamares” för 69 kr, ”Coca de Salmon” med tryffelhonung eller ”Potatas Bravas picante con Aioli” för 90 kr. Hur den spanska miniburgaren smakar, vet jag inte men att den uppskattas av ungarna är helt klart. Den är gjord på mald högrev med cheddarost, senapsmajonnäs och rödlöksmarmelad.

Mitt i härligheten hittar vi en lidingöbo! Jacob Tholsby är den försynte upphovsmannen till Pighuset – Tapas & Cava. Kontaktytan är stor med Gångsätra skolas vänner i bakgrunden och ett genuint intresse för musik, mat och kultur. Inte minst den spanska! Krogguiden White Guide rekommenderar också sina krogletare att hitta Pighuset, kör väg 143 – 144 till Ljugarn, lätt som en plätt. Eller som en galettes eller en tortilla. Välj det som önskas.

Till vår hjälp fick jag ett gott recept från Pighusets kök, signerat Jakob Tholsby, tänkt att tillagas när solhettan mjuknat och skogen doftar gott av svamp på Lidingö. Tag svampkorgen med er och traska ut på Långängen kanske hittar ni det Jakob tipsar – små, goda kantareller. Dom växer nog på Gotland också – kanske tillsammans med den gotländska tryffeln. Vilket äventyr det kan bli!


Tortilla med svamp från Långängen
1 kg färskpotatis. Tvättad och tunt skivad
1 gul lök. Skalad och tunt skuren
1 vitlöksklyfta i skivor
Smör att steka i
4 ägg
100 g riven prästost
Salt och svartpeppar
Kantareller efter tillgång
1 msk olivolja

Stekt potatis, lök och vitlök gyllenbrunt. Vispa ägg med ost. Salta och peppra. Häll äggblandningen över potatisen. Grädda i ugn i 175 grader i ca 25 minuter eller tills den satt sig.
Rensa svampen skär den i bitar. Stek den i smör. Pensla tortillan med olivolja. Toppa med svampen. Servera ljummen i pannan.

Text: Inger Grimlund

Krögare Jakob Tholsby med "Tapas & Cava" på Pighuset i Ljugarn. Foto: Inger Grimlund

Krögare Jakob Tholsby med "Tapas & Cava" på Pighuset i Ljugarn. Foto: Inger Grimlund

Tapas. ”El fritto Calamares” och ”Coca de Salmon” med tryffelhonung. Foto: Inger Grimlund

Tapas. ”El fritto Calamares” och ”Coca de Salmon” med tryffelhonung. Foto: Inger Grimlund

En av fransmannen Alexandre Emerys härliga, frasigt tunna och delikata crepes och galettes med smaker som lockar alla. Foto: Inger Grimlund

En av fransmannen Alexandre Emerys härliga, frasigt tunna och delikata crepes och galettes med smaker som lockar alla. Foto: Inger Grimlund

Dela Mat med gutar

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google