Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"C och LP äventyrar äldreboendet i Centrum"

fredag 12 september 2014 18:14

Centern och Lidingöpartiet vill bara bygga max 500 bostäder i Centrum-Torsvik. Därmed hotas äldreboendet, som alla vill ha i Centrum, och överdäckningen, som skulle minska bullret i Torsvik.

Ett av syftena med bygga bostäder och kontor i Centrum-Torsvik är att bekosta överdäckningen. Alla bostäder som byggs på Lidingö går att sälja och kommunen kan därmed ta ut en ”avgift” på byggrätterna. De partier som inte vill bygga, måste därmed skramla fram pengarna någon annanstans ifrån, t.ex. genom att skära ner skolbudgeten eller höja skatten.

Jag är orolig för att Centern och Lidingöpartiet krossar drömmen för många av öns seniorer att få flytta till Centrum. Vi folkpartister, och nästan alla andra partier, säger att vi vill bygga äldrebostäder. Det finns olika ”koncept” som trygghetsboende och seniorboende och det viktiga nu är att kommunen avsätter mark till någon form av äldreboende för pigga pensionärer.

Pensionärsorganisationerna PRO och SPF Skeppet talar sig varma för Tor, seniorboendet i Centrum. Jag förstår dem. Kön till Tor är mycket lång. Problemet med Tor är att 93 lägenheter är alldeles för litet. Inte bara för att beta av kön utan också för att detta antal inte räckte för att hålla restaurangen vid liv. Ägglådan stängde för länge sedan, trots att många av de boende stämde möte och lunchade där. Den var även uppskattad av många som arbetade på kontoren runt om i Centrum.

Ska man bygga ett ”effektivt” trygghetsboende bör det ha minst 250-300 lägenheter, säger många bedömare.

Att ta ut höga avgifter för byggrätterna av äldrebostäder tror jag ingen vill. Därmed återstår bara 200-250 lägenhet som kan betala byggrätterna. Det blir ingen lång överdäckning i Torsvik om man inte vill låta kommunen betala genom att skära bort några andra kommunala avgifter eller höja skatten.

Nej, det både behövs och ryms cirka 1 000 nya bostäder i Centrum och Torsvik. Med fler hus slipper vi också mörkret och osäkerheten som idag präglar Stockholmsvägen från Torsviks Torg ner till stadshuset.

Mattias Reinholdson
Folkpartiet

Dela "C och LP äventyrar äldreboendet i Centrum"

Kommentarer

Anders Håkansson 2014-09-12 22:58

Lidingö behöver seniorbostäder, ungdomsbostäder och ja bostäder för alla. Särskilt bör Lidingöhem få direktiv att bygga nya hyresrätter.
Kan hålla med om att C och LP, äventyrar hela centrum och därmed alla bostäder.
Vad jag inte förstår är varför det under M,FP och även KD har försvunnit bostäder för just äldre i formen som servicehus. Men nu vill FP bygga igen, bra släpp taget om Moderaterna och sök nya koalitioner.
Men nej, vi kan inte subventionera byggrätter åt varken privat byggare eller åt kommunalt bolag. Det är inte seriöst agerande mot skattebetalarna.
Tomträtt kan vara ett alternativ, men det strider mot Moderaternas ideologi.
Det skulle kunna hända mycket bra saker på Lidingö om man bara orkade bryta upp den sittande majoriteten som det ser ut.

Anders Håkansson (S)

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google