Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 december 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Första samrådsmötet

tisdag 16 maj 2017 12:32

LIDINGÖ CENTRUM. På torsdag blir det ännu en samrådspresentation av de första utbyggnadsplanerna för Lidingö Centrum. Torsdag den 11 maj hölls det första mötet och ett hundratal lidingöbor hade kommit till stadshusets sessionssal. Fem politiker fanns med bland åhörarna, men presentationen hade stadens tjänstemännen hand om.

Utanför sessionssalen finns en modell över kvarteret Oden, som många var intresserade av.Utanför sessionssalen finns en modell över kvarteret Oden, som många var intresserade av. Planarkitekten Åsa Sjöstrand och plan- och exploateringschefen Per Wilhelmsson under presentationen.Planarkitekten Åsa Sjöstrand och plan- och exploateringschefen Per Wilhelmsson under presentationen.

Den centrala fråga som mycket verkar kretsa kring är antalet parkeringsplatser som kommer finnas när allt är klart. Men det budskap som de båda presentatörerna, planarkitekten Åsa Sjöstrand och plan- och exploateringschefen Per Wilhelmsson, kom med var att man under samrådstiden skulle undersöka hur många p-platser som behövs, respektive beskedet att "fler bilar kommer få plats om denna plan genomförs".

Det handlar alltså om Centrumparkeringen. Hur parkeringsfrågan kan lösas under själva ombyggnadstiden, när dagens parkeringsdäck i gatuplan försvinner, liksom den nu så mörka källaren, är inte helt klar. Per Wilhelmsson nämnde vid ett tillfälle att man t.ex. diskuterar ett tillfälligt extra däck över Stadshusparkeringen.

- Utvecklingen av bebyggelsen måste hålla jämna steg med utvecklingen av resten av parkeringarna i området. Man får inte bygglov om man inte kan visa på några parkeringsplatser, sa Per Wilhelmsson. Parkeringen i morgondagens centrum blir bättre utformad än idag. Och det går att få till rejäla garage i området.

Hur fort kan det då gå? Detaljplanen kan i bästa fall nå laga kraft om ett år, om inga förändringsönskemål tillkommer. Då blir det byggstart årsskiftet 2018/2019. Under tiden arbetar man då vidare med nästa detaljplan för Centrumområdet.

Husen höjd på Centrumparkeringen påverkar hur mycket pengar som ägaren, Lidingö stad, kan få in. En våning mer eller mindre betyder cirka 50 miljoner kronor, sa en av åhörarna, Roland Rothman, ordförande i Centrumhandlarnas förening. Han avslutade med "Vi handlare är jättenöjda, vi har väntat i tio år på detta".

Presentationen och frågorna gick på 50 minuter, vilket många tyckte var snabbt. Det kändes nästan i salen som om det fanns en acceptans för det presenterade förslaget. Samrådstiden går ut den 22 juni.

Torsdag den 18 maj klockan 18-20 i stadshuset hålls nästa samrådsmöte.

Länk till Lidingösidans artikel 6 maj om samrådet.

Åsa Sjöstrand, Bo Lindholm och miljö- och stadsbyggnadskontorets chef Amanda Horwitz i samtal efter mötet.Åsa Sjöstrand, Bo Lindholm och miljö- och stadsbyggnadskontorets chef Amanda Horwitz i samtal efter mötet.

Dela Första samrådsmötet

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google